Mijn weerstand voor online werken...
en het tóch leuk ging vinden

Weerstand voor online werken...

En het tóch leuk ging vinden

Ik weet niet hoe het bij jou ging, maar ik maakte een behoorlijk proces door toen ik ineens door de lockdown niet meer kon afspreken met anderen. En ik ook mijn coachees, intervisiegroepen en teams niet meer live kon ontmoeten. Van knalharde weerstand tot totale shutdown. Van het voorzichtig uitproberen tot er werkelijk plezier in krijgen. Om je te inspireren en je mogelijk iets te leren, neem ik je mee in mijn proces.

Angst
Door alle berichten rondom besmetting, IC’s en dodelijke afloop voor gezonde jonge mensen, beelden van straten vol doodskisten en geluiden van sterk krimpende economie werd ik bang. Bang voor mijn eigen gezondheid en die van de mensen om me heen. Bang voor de toekomst van bedrijven van vrienden en ik vond het ook spannend voor ons mooie bedrijf. En bang zijn is nog niet zo erg, dat maakt je alert waardoor je weer de juiste acties kunt nemen. Maar ik schoot na een paar dagen echt in een kramp. Eerst de kramp van als een malle nieuwe producten en diensten vormgeven die in gedachten al jaren op de plank lagen en waar ik nooit tijd voor had. Van deze overdrive belandde ik in een schutdown. Regelmatig zuchtte ik “maak mij maar wakker als Corona voorbij is”.

En dat is wat angst met je doet: je komt niet meer in de effectieve actie.

En het inzicht is nu: dat doet mijn lichaam, mijn autonome zenuwstelsel helemaal vanzelf. Echt, hoef je niks voor te doen. Krijg je gratis van moeder natuur. Lees verder over wat je met deze informatie wél kunt doen.

Overtuigingen
Ik zat vol met overtuigingen over online werken. Je herkent er vast wel eentje. Een greep uit de mijne: ik ben een digibeet en dus kan ik dat niet, het kan de diepgang van mijn normale sessies nooit evenaren, ik kan geen werkelijk contact maken via een scherm, mijn opdrachtgevers betalen voor echte kwaliteit niet voor gepruts. Niet echt bevorderlijk om het eens uit te proberen.

Onbekend maakt onbemind
Eigenlijk vond ik van alles van online werken en heel positief was dat niet. Deze vooroordelen maakten dat ik me verder ingroef in mijn eigen ideeën, denkbeelden en standpunten. Ik was eigenlijk vooral bezig met bedenken waarom het allemaal niet zou kunnen. Bovendien, waar moest ik beginnen? Ik was als een hond die rondjes rende en in haar eigen staart beet. Ik kon niet anders, weer dat autonome zenuwstelsel.

Ommekeer, kennis autonome zenuwstelsel
De ommekeer kwam door me te realiseren dat we als mensen geboren worden met een fijn systeem dat ons waarschuwt bij gevaar. En dat er een aantal vaste patronen is bij ons als mens om hierop te reageren. Dat ik dus niet gek was om als een dolle te gaan werken (mobiliseren, vechten). Dat ik niet gek was dat ik online werken veroordeelde (mobiliseren, vluchten). En dat ik niet gek was om onder mijn dekbed te willen kruipen en wakker te worden als alles weer bij het oude zou zijn (immobiliseren, bevriezen). Ik vergrootte mijn eigen bewustzijn, bracht mijn eigen acties en reacties in kaart en werd vriendin van mijn eigen autonome zenuwstelsel. Klinkt wellicht zweverig, maar door mezelf en mijn (re-)acties serieus te nemen, door te snappen hoe het werkt, kwam ik weer in een positieve en vooral ook actieve staat. En, en nu komt het, was ik ook weer in staat om goed met mijn opdrachtgevers en coachees om te gaan.

Ook jij kunt pas voor je kinderen, teamleden, opdrachtgevers, kinderen zorgen als je zelf in een veilige modus bent

Toen ik eenmaal weer in die staat was van sociale betrokkenheid en zicht had op waar ik zelf wel en geen invloed op had, kon ik weer vrij met anderen werken. Was ik als een “save haven” voor hen. Kon ik met hen werken en een basis zijn. Dat geldt ook voor jou.

Lef, moed, vallen en opstaan
Oké met alleen begrip van hoe moeder natuur werkt, was ik er natuurlijk niet. Ik maakte samen met mijn collega een digitale versie van ons eigen intervisiemodel. En ik moet zeggen dat ik het best spannend vond om mijn eerste pilot te doen. Het hielp enorm om uit te spreken dat ik wilde leren, dat we allemaal aan het uitproberen en experimenteren waren en dat we het sámen naar een hoger plan zouden kunnen trekken. Die avond kreeg ik positieve feedback en met de opmerkingen en tips kon ik het nog beter maken. Een paar dagen later ging ik “live”.

Fouten maken moed
Die eerste paar keren live vond ik geweldig. Geweldig spannend. Wat als de techniek niet werkt? Wat als ze het niks vinden? Moed is bang zijn en je stappen zetten, de rest is overmoed. Ik leerde van de reacties van deelnemers. Zij bleken net zo onwennig als ik en samen ontdekten we hoe geweldig online werken ook kan zijn. Dat het anders is dan live ontmoeten, ja. Dat het minder diepgang geeft of minder kwaliteit, nee.

Over de schroom heen
Inmiddels ben ik echt over de schroom heen om online te werken. En ben ik blij met de ervaring van mijn eigen weerstand en die van mijn deelnemers en coachees, met mijn eigen prutten en prutsen, ontwaken, leren en groeien. En ben ik blij dat ik weer ervaar dat ik met mijn eigen innerlijke shift en met mijn mooie online diensten anderen van nut kan zijn. En de wereld weer een stukje mooier maak.

Even snoeven
De afgelopen tijd heeft me dus weer mooie inzichten opgeleverd over mezelf. Die zou ik niet hebben gekregen als ik geen tijd, geld, bloed (figuurlijk), zweet en tranen had besteed aan opleidingen volgen, boeken lezen, webinars volgen en mijn nek uitsteken. Ik vertel je met trots dat ik gecertificeerd ben om online opstellingen te begeleiden. Dat ik succesvolle coachtrajecten begeleid vanuit kennis van het autonome zenuwstelsel. Dat ik mijn e-emdr-opleiding met succes heb afrond. Dat mijn e-intervisie bijeenkomsten steeds diepgaande inzichten brengen bij deelnemers. En dat ik supertrots ben op de samenwerking die René heeft rondom e-vitaliteitstrainingen.

ACHT! OMDAT HET ANDERS MAG
Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren. En als je het nodig had, dat ik je op een spoor van ontwikkeling heb gezet.

Misschien wil je meer weten over hoe je jezelf en de mensen om je heen (collega’s, teamleden, geliefden) kunt reguleren m.b.v. kennis van jouw/het autonome zenuwstelsel? Of wil je jouw intervisiegroep nieuw e-leven inblazen? Wellicht ben je geschrokken van wat Corona en de lockdown met je hebben gedaan of nog doet? Ach, en ook bij al die andere vragen: neem contact op en dan drinken we een goede bak koffie (live in ons coronaproof kantoor of virtueel met je eigen kop koffie).

René en ik denken en werken graag met je mee.

Neem Contact met mij op

© ACHT!

Bedankt voor het delen

Als je loslaat heb je twee handen vrij
(Loesje)

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

schrijf in