Intervisie
7 Misverstanden over intervisie
Wendy Huurdeman

7 Misverstanden over intervisie

Intervisie is wat mij betreft een heel goede vorm om te gebruiken in een transitieproces. Bijvoorbeeld bij organisatieverandering, cultuurverandering of wanneer je zelf een persoonlijke transitie doormaakt. Ik merk in mijn gesprekken met HR adviseurs of leidinggevenden dat er nog wel wat misverstanden zijn over intervisie. Die help ik graag uit de wereld

1. Intervisie is werkoverleg in kleine groepjes
Tijdens werkoverleg werk je een agenda af, neem je besluiten, bespreek je lopende zaken. Tijdens intervisie staan één of meer casussen centraal. Daar zoom je helemaal op in. Wat is de vraag, de vraag achter de vraag en waar is de casushebber bij gebaat? Tijdens een intervisiebijeenkomst leert de groep over zichzelf. Leert ze eigenlijk leren.

2. Intervisie is ten toon spreiden van wat je allemaal kan en weet
Hoezo niet?! We helpen elkaar toch met onze kennis, ervaring en kunde? Klopt! Zeker! Alleen spreiden we het niet ten toon, berijden geen stokpaardjes, roeptoeteren en oreren we niet. We gebruiken het wel.

3. Intervisie is het geven van heel veel tips
Huh? Niet dan? Ja uiteindelijk wel, daar heb je een punt. Alleen, het is een slúítstuk van een casusbespreking. Ik moet denken aan een citaat van good old Covey: “alle goedbedoelde adviezen van de wereld hebben geen enkele zin als je je niet op het echte probleem richt“. Tijdens een intervisiebijeenkomst besteden we relatief lang tijd aan het vinden van het échte probleem. En de grap is dat tijdens dat proces, de eerste inzichten al komen. Bij de casusinbrenger en niet zelden ook bij de zogenaamde helpers”. Noem dat maar een grap.

4. Intervisie is een theekransje
Zorg vooral voor een prettige werkomgeving. Thee, goede (!) koffie en iets lekker erbij eventueel. Maar veel intervisiegroepen stranden omdat het inderdaad theekransjes worden. Lekker beetje klagen, beppen, bijkletsen en de laatste nieuwtjes doornemen. Ik merk dat groepen het soms lastig vinden om echt te beginnen. Gewoon om na het even bijpraten, wél te gaan werken aan een casus. Beetje koudwatervrees is heel normaal. Bij elke bijeenkomst. Het is nou eenmaal spannend om te gaan leren. Écht. Mijn eigen intervisiegroep moet tegenwoordig lachen als ik weer vertel dat het net is alsof ik naar de tandarts ga.

5. Intervisie is een brevet van onvermogen
Degene die dit vindt, verdient dit brevet misschien wel. Of deze blog. Om op andere gedachten te komen.
Om te gaan leren, om te leren leren heb je best wel lef nodig. Je ontdekt waarom je de dingen altijd zo deed, waarom dat (overleving-) gedrag ooit heel handig en nuttig was. En dat is soms best een beetje lastig om onder ogen te zien. Dat je de sleutel eigenlijk zelf in handen hebt is soms pijnlijk. Overigens ook een heel bevrijdende gedachte vind ik zelf.

6. Intervisie is een therapiegroep
In een eerder artikel schreef ik al eens over de diepte in gaan. En ook punt 4 gaat over lef hebben. Intervisie met elkaar doen vraagt om veiligheid en om goede begeleiding. Zeker in het begin kan een externe begeleider de groep helpen om het veilig te maken om spannende thema’s te bespreken. Door dat expliciet te benoemen en door het impliciet veilig te máken. Door de rol van kwetsbaarheid en lef te verspreiden in de bijeenkomst.

7. Intervisie is dé oplossing voor verander-problemen
Huh, misverstand? “Maar één van je vorige artikelen ging over het ondersteunen van veranderprocessen met intervisiebijeenkomsten” hoor ik je denken. “Nu raak ik in de war” zou mijn verstrooide buurvrouw zeggen. Ik weet niet wat hét veranderprobleem is, dus laat staan wat dé oplossing is. Wat ik uit ervaring wel weet, is dat tijdens de intervisiebijeenkomsten de thema’s boven komen waarom er bijvoorbeeld weerstand is in een organisatie tijdens een cultuurveranderingsproces. Dat is ook niet zo gek: wat in het groot is, is in het klein. Fractale patronen zijn overal. Door stil te staan bij deze thema’s, kan de groep leren. Kan ze het anders gaan doen. Zowel de individuen als de teams waarin deze individuen werken. En ook dan geldt weer dat er fractals ontstaan. Nu met een positieve spiraal.

8. Huh… dit waren toch zeven misverstanden?
Bij acht! werken we al een tijdje met de door ons ontwikkelde acht! Stappen Methode. Het is een structuur die helpend is en voorziet in veiligheid, diepte, lef en ontwikkeling van metavaardigheden. Een deelnemer zuchtte onlangs nadat haar casus aan de orde was geweest: “met deze perspectieven had ik nooit rekening gehouden. Ik heb nu heel andere manieren om te reageren dan ik ooit zelf had kunnen bedenken”.
Wij zijn trots op onze methode en gebruiken het regelmatig in veranderprocessen bij onze opdrachtgevers. We vertellen je er met veel plezier over en beantwoorden graag je vragen. Neem contact op voor een (goede!) kop koffie en een goed gesprek; wij beloven dat we onze luistervaardigheden veelvuldig zullen gebruiken…!

© ACHT!

Bedankt voor het delen

"Zet je coach op tijd buiten. Wantrouw de intervisiecoach die te vaak wil begeleiden. Die maakt je afhankelijk en da's nou net niet de basis van leren"

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

schrijf in