Goede coach vinden
Een goede coach vind je zo!
7 Tips
Wendy Huurdeman

Een goede coach vind je zo! 7 Tips

Je wilt je graag ontwikkelen en daar misschien wat hulp bij. Of je team heeft een impuls nodig, maar dat wil je niet alleen doen. Hoe pak je dat aan? Hoe kom je aan een goede coach? Even googelen: archhhhhh je ontdekt een woud van begeleiders, coaches, trainers. Het is geen beschermd beroep. Hoe weet je nou of je een goede te pakken hebt? Ik gun je het allerbeste en geef je graag 7 tips.

1. Wees je bewust van je vraag
Wat wil je leren? Waar wil je beter in worden?Wat hebben jullie als team nodig? Wees kritisch naar jezelf en je vraag. Wil jij werkelijk beter worden in je ideeën voor het voetlicht brengen? Of wil je eigenlijk gewoon dat die domme collega naar jou luistert? Een goede coach lost de dingen niet voor jou op, is geen tussenpersoon of loopjongen van jou. Hij huilt ook niet mee als jij mekkert over je rotbaas. Maar leert jou of jullie om te gaan met je context en het anders te doen.

2. Vraag rond
Als je jouw coachingsvraag zo ongeveer helder hebt, vraag je in je omgeving wie ervaring heeft met een goede coach. Denk aan vrienden, collega’s maar ook aan je leidinggevende en de HR afdeling binnen jouw organisatie. Uiteraard vraag je door waaróm ze coach zo goed vinden. Misschien dat jij het tegenovergestelde zoekt. Heb vervolgens een intake met twee coaches. Hou het daarbij anders heb je er een dagtaak aan en de ervaring leert dat je dan vaak wel een goede te pakken hebt. Vraag referenties of check het internet (bijvoorbeeld linkedin) voor aanbevelingen. Ook een website van de coach kan informatie geven. Let wel op: “wij van WC eend adviseren WC eend”.

3. Let op tijdens de intake
Tijdens de intake stelt een goede coach veel vragen. Wat wil je leren? Waar lopen jullie tegen aan? Hoe lang ken je dit gedrag al? Wat heb je zelf eerder al gedaan? Welke (team)interventies hebben wel en niet gewerkt? Wat zoek je in een begeleider? Misschien wat ongemakkelijk maar een goede coach zet jóú aan het denken. Een coach die tijdens de intake teveel vertelt over zichzelf en zijn werkwijze is vooral bezig zichzelf te verkopen. Grote kans dat ie dat straks ook doet met zijn oplossingen. Een goede coach laat jou je antwoorden vinden. Dan leer je dat nu en kun je dat in de toekomst zelf.

4. Wantrouw de coach die belooft dat ál je vragen op kórte termijn verleden tijd zijn
Het vraagt tijd om je inzichten te verwerken en nieuw gedrag aan te leren. Recent breinonderzoek toont bijvoorbeeld aan dat de hersenen van mensen met een burn-out minimaal een jaar tijd nodig hebben om weer de goede verbindingen te maken. Hoe zou dat zitten met gedrag dat je al hebt sinds je de schoolbanken uit bent? Of sinds jij je heugen kan?

5. Wantrouw de trics and tips coach
Er is een hele goede reden geweest om te doen wat je doet. Echt. Ook al zit dat gedrag je nu in de weg. Dat geldt ook voor teams en zelfs hele organisaties. En dat zeg ik niet om je gerust te stellen en je aan te raden dan maar niet te veranderen. Wel als waarschuwing dat trics and tips niet werken. Je zult vanwege je diep ingesleten patroon (wat dus ooit echt nuttig was) die goedbedoelde adviezen zó weer vergeten zijn. En zeg nou zelf: als het zo makkelijk was, dan had je toch geen coach nodig? Lees dan gewoon dat ene boek en pas je gedrag effe aan!

6. Vraag naar hoe de coach in het leven staat
Je wilt veranderen. Als team wil je het anders doen. Daar is moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Het leven vraagt continu om aanpassingen, veranderingen, transities. Kijk maar naar de natuur. Dat geldt niet alleen voor jou en je collega's, ook voor je coach. Hoe gaat hij om met veranderingen of tegenslagen? Hoe anticipeert hij? Als hij niet volop in het leven staat, nieuwsgierig is naar nieuwe begeleidingsmethoden, niet eens op z’n bek is gegaan en daar van heeft geleerd, acht jij de kans dan groot dat hij jou kan begeleiden? Kan inspireren?

7. Maak duidelijke afspraken
Zorg voor goede afspraken en laat die op papier zetten. Wat zijn de doelstellingen? Hoe vaak spreken jullie af? Wat is het tarief? Op welke manier of met welke methode? Zo werken jullie gericht aan hetgeen jij wilt leren en voorkom je allerlei geneuzel erom heen. Oké soms brengt een zijpad je op de mooiste bestemmingen, maar een rode draad mag je samen best vasthouden. Voor die rode draad ben je tenslotte dat coachtraject begonnen. En investeer je tijd en geld. Evalueer ook tussentijds eens een keer. Zijn we nog steeds met het goede bezig? Is onze samenwerking effectief? Wat kan misschien anders? Wat hebben de bijeenkomsten tot nu toe opgeleverd en welke doelen zijn er nog? Is dat realistisch in de resterende tijd?

8. Huh dit waren toch zeven tips???
Als je er met bovenstaande tips nog niet helemaal uitgekomen bent of twijfelt: neem contact met ons op. Misschien passen wij bij jou, je team, je vraag, je opdracht. En anders denken we met je mee voor een goede (team)coach in jouw regio. Een goede coach heeft een netwerk van goede coaches. Omdat ze schaars zijn.
ACHT! omdat het anders mag....

Neem contact met mij op

© ACHT!

Bedankt voor het delen


Zeg nou zelf: als het zo makkelijk was, dan had je het toch allang anders gedaan?!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

schrijf in