weerstand activist
7 tips bij weerstand
Wendy Huurdeman

7 tips bij weerstand

“dat zullen we dan nog wel eens zien” Ken je die gedachte bij jezelf? Bij mij komt die nog wel eens op. De activist in mij aan het woord. Meestal omdat een ander mij iets oplegt waar ik geen invloed op lijk te hebben. En  waar ik het ook niet mee eens ben of over heb kunnen meedenken. Het omgekeerde komt ook voor, dan kom ik zelf activisten tegen. Heb ik zelf de ander dan wel betrokken of laten meedenken? Kortom een mooi onderwerp, uit het leven gegrepen. En ook jij hebt er vast ook in meer of mindere mate mee te maken. Lees hier zeven tips over wat je zou kunnen doen bij weerstand.

1.     Weerstand is een symptoom
Ga maar eens na wanneer je zelf voor het laatst in de weerstand bent gegaan. Wilde je toen bewust dwarsliggen? Werd je iets opgelegd? Voelde je je gehoord en gezien? En hoe was de reactie toen jij juist iemand iets oplegde? Autocratische besluiten roepen doorgaans weerstand op. Realiseer je dat niet alleen één persoon autocratische besluiten kan nemen maar ook de ene groep over de andere groep. Dat is het begin van wij-zij denken. De één zegt: ik weet precies hoe het zit. De ander zegt: nou, dat zullen we dan nog wel eens zien.

2.     Wees je bewust van ranking
Zoals je bij de eerste tip las, speelt macht en ranking een belangrijke rol bij weerstand. Als macht onderdrukkend wordt, komt er weerstand. Verborgen of openlijk. Dus weerstand als tegenkracht waar macht zich maar moeilijk tegen kan verdedigen omdat het ongrijpbaar is. Als je weerstand ervaart is het goed om te onderzoeken of er (onbewust) ranking issues spelen. Met macht zelf is niets mis. Mensen gaan (jou) volgen als macht stroomt en ten goede komt aan de groep. En zo stroom macht en wordt het invloed.

3.     Luister en waardeer andere meningen en ideeën
Luisteren naar de perspectieven van alle betrokken is nodig om weerstand te voorkomen. Niemand heeft het monopolie op de waarheid. Ik niet. Jij niet. Zorg ervoor dat je alle betrokkenen zo vroeg mogelijk binnen sluit. Dan voelt iedereen zich gehoord en gezien en zul je zien dat het soepeler verloopt. Zo gebruik je elkaars denkkracht voor gedragen besluitvorming. En kom je mogelijk tot oplossingen die jullie in je eentje nooit hadden kunnen bedenken. Het geheel is meer dan de som der delen.

4.     Herken en erken de verschillen, ze zijn nodig voor groei
Verbinden en samen zijn woorden die we over het algemeen graag horen en gebruiken. Maar er valt alleen iets te verbinden als het daarvoor niet verbonden was. Au. Vinger op de zere plek?! Daarvoor moet je open kunnen kijken. En kijken met een open mind is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zeker niet als de weerstand heftig is. Erken het dus als richtingaanwijzer dat de meningen nog uiteenlopen en dat er nog geen nieuwe gezamenlijke werkelijkheid is. Juist door verschillen kun je groeien. Ze zijn een uitdaging voor de status quo. Vernieuwende ideeën stellen die ter discussie. Enerzijds ben je misschien geneigd de status quo te bewaken omdat stabiliteit en structuur belangrijk is. Anderzijds moet je vernieuwing toelaten. Het is inherent aan leven en groeien. Anders hadden we nu nog in berenvellen met knuppels rondgelopen. Met het herkennen en erkennen van verschillen staan we op de grens van stabiliteit/structuur enerzijds en chaos anderzijds. En dat is niet altijd prettig. Je moet leren om daar op een veilige manier mee om te gaan.

5.     Leer jezelf kennen
Huh? Mezelf leren kennen? Dit ging toch over weerstand van anderen?! Klopt. Maar ik denk dat je met zelfonderzoek een heel belangrijk onderdeel van die weerstand gaat ontdekken. Wat raakt jou? Waar zit jouw eigen weerstand? Waarom heb je last van dit gedrag, deze opmerkingen, deze situatie? Niet zelden zul je na enig onderzoek merken dat je vastzit in je eigen idee. Dat je eenzijdig geworden bent met betrekking tot dat thema, onderwerp of kwestie en kún je niet eens horen wat de ander zegt, laat staan dat je open kunt zijn voor nieuwe creatieve oplossingen waar jullie beiden nog niet aan hadden gedacht (zie tip 3). Je zit dan zelf net zo vast als de ander. Alleen aan de andere kant. Het loont om van een afstand naar jezelf te kijken. Neem hier serieus tijd en aandacht voor. Er bestaan simpele oefeningen voor. Nou ja simpel. Simpel als in “het eens gedaan hebben”. Niet voor niets is de zin van Cruijff legendarisch geworden (je gaat het pas zien als je het door hebt).

6.     Wees moedig
Op en soms net over de grens leren we. Iedereen heeft het wel over “leren doe je buiten je comfortzone”. Ja ja. Het erover hebben is heel iets anders dan het ook daadwerkelijk doen. Ik vind het soms best spannend om mijn eigen denkbeelden onder de loep te nemen. Gelukkig kun je dat ook leren. In mijn (team)coaching trajecten gebruik ik concrete oefeningen waarin we binnen een veilige setting met elkaar de verschillen onderzoeken, herkennen en erkennen. En zo leren van de verschillen. Samen ben je meer dan de som der delen. Wijsheid en denkkracht resulteert in een nieuwe gedeelde werkelijkheid zodat je weer verder kunt.

7.     Weerstand bestaat niet
Huh en de titel van dit artikel dan?! Hoe meer je van weerstand af wilt, des te meer zal het zich laten zien. Ik geloof eigenlijk niet meer zo in weerstand. Zeker, de symptomen ken ik. En ik mag hier wel opbiechten dat de weerstand ook wel eens veroorzaak. Maar als ik weerstand ervaar zie ik dat nu vooral als een diagnosetool, als informatiebron. Van dat nog niet alles is gezegd en ik de ander meer mag bevragen. En ik vraag me af of ranking mogelijk (onbewust) een rol speelt, of dat er mensen of meningen buitengesloten zijn die binnen gesloten hadden moet worden. Weerstand betekent simpelweg dat mensen gaan dóén dat ze het er niet mee eens zijn, in plaats van het ter sprake te brengen. Soms onbewust. Het is een bron waaruit je juist kracht kunt halen mits je het herkent, erkent en openstaat om te leren. Zie ook tip 4 en 5.

8.     Huh dit waren toch zeven tips bij …?
Een blog van maar 7 tips, het kan bijna niet anders dan dat ik andere perspectieven, andere meningen en nog meer heb buitengesloten. Daar ben ik mij volledig van bewust, wetende dat ik hier misschien ook wel weerstand mee oproep. Ik claim dan ook niet dat dit de volledige en uitsluitende waarheid is. Wel hoop ik dat ik een boeiende aanzet doe voor meer bewustzijn en het goede gesprek. Lees onze andere tips en blogs over communicatie, kom eens op de koffie voor een rondje sparren, schrijf je eens in voor een vrijblijvende kennissessie (in company of zie agenda met data voor open inschrijving). Misschien heb je in dit artikel wel interventies vanuit deep democracy herkend. Dat kan heel goed. We hebben dit ook in onze deep democracy trainingen verwerkt. Zie voor nieuwe data onze website.

© ACHT!

Bedankt voor het delen


"We hebben vaak de mond vol over verbinding. Er valt echter alleen iets te verbinden als het daarvoor nog niet verbonden was"

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

schrijf in